Middeleeuws eten in Lisse

In Lisse staat een prachtige oude toren uit de 14e eeuw, vrijwel nog helemaal intact: Huys Dever. Hier werd afgelopen zaterdag de eerste in een reeks middeleeuwse tuinfeesten georganiseerd door kok Martijn Voskes.

“Halverwege 2016 viel de beslissing. Ik ga middeleeuwse tuinfeesten houden! Koken op houtvuur. Muziek en vermaak. Niet in half duistere gewelven maar buiten, licht en verfijnd. Zomerse tuinfeesten zoals velen die zogenaamde “donkere middeleeuwen” nog niet kennen,” zo vertelt Martijn – voormalig kok bij Landmarkt in Amsterdam – op zijn site. Hoe leuk klinkt dat? Dus togen vriend Mattijs (die ook deze site op technisch vlak voor mij bijhoudt) en ik die avond naar Lisse.

Geen tuinfeest dit keer, daar was de septembermaand te koud voor. Maar ook binnen zat de sfeer er goed in. Na een honinglikeur als aperitief kregen we een driegangenmaaltijd voorgeschoteld. Op z’n middeleeuws uiteraard, met een plak brood als bord, een lepel en puntig mes als enig bestek en een tafellaken om je handen aan af te vegen…

Eten zoals de middeleeuwse adel
Wat we aten? Het was een culinair middeleeuws driegangendiner, zoals de adel dat vroeger wel kon hebben gegeten. Met meerdere schotels tegelijk op tafel, want men hield nu eenmaal – als je geld had tenminste – van lekker veel en vol. De eerste gang: gegrilde aubergines (ja, heus, die hadden ze al in die tijd, met dank aan de kruistochten naar het Midden-Oosten), gehaktballetjes, blanc manger, dadelballetjes, gekloven nonnen (gevulde eieren) en een puree van bonen.
Tweede gang: een heerlijke pastei met varkensvlees en buikspek (smaakte veel lekkerder dan het klinkt), gort, salade met granaatappelpitjes, een visschotel en gegrilde pastinaak. Als laatste gang tijdens de muziek een vruchtenpudding, zoete deeghapjes en de onvermijdelijke kaas en druiven waar een maaltijd vaak mee eindigde.

Wat de avond extra leuk maakte, waren de anekdotes en de uitleg over etiquette die we tussendoor kregen van verteller Bastiaan de Zwitser, en middeleeuwse muziek van de groep Carole et Brullare.

Was er dan niks negatiefs? Weinig, maar altijd wel wat verbeterpunten zo’n eerste keer natuurlijk. Zo was het jammer dat de tafels breed waren, zodat er bijna geen conversatie met de overburen mogelijk was. Daarnaast was het een klein beetje braaf. Bruegeliaanse toestanden hoeven natuurlijk ook weer niet – alhoewel, zou weleens leuk zijn – maar om 10 uur was alles klaar, en hup, in processie naar huis.  Ik zou zeggen, lekker nog wat naborrelen, genieten van de muziek, van de buitenlucht, van elkaar, van goede conversatie… Dat deden de middeleeuwers vast ook. Maar verder een veelbelovende eerste keer!

Ook zin in zo’n middeleeuws feest? Neem hier een kijkje.

Foto’s: Mattijs Diepraam

3 Replies to “Middeleeuws eten in Lisse

  1. Wat ontzettend leuk! Ik zou hier ook heel graag eens naar toe gaan! Het eten klinkt erg lekker. Ik ben al eens eerder in huis Dever geweest, en het lijkt me dan ook heel leuk om in die sfeer te eten. Eigenlijk zelfs liever binnen de muren; dat heeft wel wat, vind ik. 😉

    Weet jij of en wanneer er een volgende editie is?

  2. De data voor zomer 2018 zijn:
    za. 9 en zo. 10 juni
    vr. 13 en za 14 juli
    vr. 17 en za 18 augustus
    De prijzen zijn: €75 all-in voor volwassenen
    € 50 voor studenten
    €30 voor kinderen t/m 12 jr.
    € 50 voor jeugd t/m 16 jr.
    Vriendelijke groet, Martijn Voskes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.