Vrijerskoeken

Dat deden ze vroeger slim: was je verliefd op een meisje en wilde je trouwen, dan gaf je haar gewoon een hylicmaker: een honingkoek. Als je bij de eerstvolgende theevisite een stukje terugkreeg, wist je dat het wel goed zat.

In het Frans Halsmuseum is op dit moment de tentoonstelling ‘De kunst van het lachen. Humor in de gouden eeuw’ te zien. Toevallig of niet, ik was daar afgelopen weekend en prompt viel m’n oog op een schilderij van Jan Steen, de ‘Koekvrijer’. Daarop is een wat sullige man te zien die het meisje van zijn keuze een ‘hylicmaker’ aanbiedt. En laat ik nou net de week ervoor voor deze blog zelf een hylicmaker hebben gemaakt en geproefd! Beter bewijs voor het daadwerkelijk bestaan van zo’n vrijerskoek dan dit schilderij bestaat er natuurlijk niet.

Hylicmaker was in beginsel een kermiskoek, die een jongeman gaf aan het meisje op wie hij verliefd was. Als het allemaal goed ging en ze hadden het leuk gehad op de kermis, kwam hij de tweede zondag na de kermis ’s avonds bij haar thuis. De koek kwam op tafel en de familie en de jongeman aten er samen van.

Michiel de Ruyter
Ook een beroemdheid als Michiel de Ruyter voelde zich genoodzaakt om aan ‘koekvrijen’ te doen, zo las ik. Mayke Velders heette zijn verloofde. Op een kermis gaf ze Michiel het hoofd terug van een ‘hylikmaker’ speculaaspop, een variant op de lange smalle honingkoek uit het schilderij. Had ze hem het onderlijf teruggegeven, dan was het wellicht geen huwelijk geworden. Helaas liep het verhaal niet zo goed af; Mayke overleed op haar 28e in het kraambed.

Amsterdammers, koeketers?
Even een zijpaadje, maar wist je dat Amsterdammers vroeger ook wel koeketers werden genoemd? Althans, volgens verhalenbank.nl. Amsterdammers trokken op zomerse feestdagen in groepen naar de Schoutensteeg, waar ‘hylikmakers’ te koop waren. De Amsterdammers kochten dan grote hoeveelheden in, zodat ze de hele dag, zittend, staand of al lopende konden doorgaan met ‘koeketen’, aldus de Utrechtenaren.

Struise meid
De sullige vrijer uit het schilderij van Jan Steen trouwens had helaas niet zo veel geluk met zijn koek. Hij biedt zijn ‘ongehoord fallische koek bedremmeld aan aan een struise meid met een vrijpostig decolleté’, aldus het Frans Hals Museum. Zij is aan het naaien, wat ook in de 17e eeuw al een synoniem was voor seks. Naaien kon echter ook duiden op afwijzing (vergelijk ‘je genaaid voelen’). Blijkens de spottende blik van de meid is dat waarschijnlijk wat de arme man staat te gebeuren…

Volgens schrijfster Annie ’t Veer ging het bij de hylicmaker om een platte koek, met glazuur erop (en eventueel toepasselijke woorden). Maar op het schilderij is een lange, dikkere koek te zien. Ik denk dat beide varianten hebben bestaan. Ik heb ze allebei gemaakt, en ik was het meest gecharmeerd van de dikke koek, gemaakt in een cakevorm. Die is zachter en smeuïger. Bijzondere smaak, en mijn kinderen en hun vriendjes vonden hem in ieder geval erg smakelijk.

De dikke variant

Wat heb je nodig?
(dikkere variant)

600 gram bloem
300 gram donkere basterdsuiker
170 gram honing
2 eieren
2 tl bakpoeder
2 el kaneel
1 tl nootmuskaat
100 gram sukade
100 gram (gekonfijte) sinaasappelsnippers

Voor het glazuur
Poedersuiker
Water

Zo maak je hem
Verwarm de oven voor op 175 C. Verwarm de honing met de suiker in een steelpannetje tot de suiker bijna is opgelost, let op, niet laten koken. Laat ietwat afkoelen. Vermeng intussen in een kom de bloem met de eieren, het bakpoeder, kaneel, nootmuskaat, de sukade en sinaasappelsnippers. Giet er 2 eetlepels water en het honingsuikermengsel bij. Kneed tot een soepel deeg en vul daarmee een ingevette cakevorm. Bak ongeveer 20 minuten. Het lekkerst is het als de koek van binnen nog wat donker en smeuïg is. Glazuur maak je heel makkelijk door poedersuiker aan te maken met wat water tot een papje. Giet het over de koek en laat hard worden. (Of schrijf er de naam van je geliefde mee).
De koek is wat lastig in plakken te snijden, want hij wordt wat hard, maar dat hoort bij de smaak en textuur. Met een aardappelmesje gaat het makkelijk genoeg.

Bronnen:
www.verhalenbank.nl
www.deruyter.org
Oud-Hollands Kookboek, Annie van ’t Veer

11 Replies to “Vrijerskoeken

  1. Alweer een lekker en bruikbaar recept om eens te maken voor de Levende Geschiedenisgroep waar ik lid van ben. Maar dan wil ik zoveel mogelijk het oorspronkelijke recept volgen. Dus; wat is pot-as?

  2. Op zoek naar informatie over hylikmaker kom bij jouw blogpost terecht. Kort geleden kocht ik het handboekje voor koek- en banketbakkers uit 1840. Daarin staat deze variatie:
    2 pond 5 onc. suiker
    1 pond 2,5 onc. honing
    3 pond meel
    3 lood specie
    4 lood kaneel

    Ik twijfel een beetje over het omrekenen van de maten, reken ik voor een pond zo’n 480 gram of werd er in deze tijd 1kg voor een pond gerekend? En is een onc 1/16 pond? Deze koek lijkt erg zoet en vast te worden als je meel/suiker verhouding bekijkt. Toch lijkt het me leuk om m eens te maken.
    Vriendelijke groet, Moniek

    1. Hi Moniek,
      Ik heb eerlijk het antwoord niet hierop. Hoeveelheden wilde nogal eens varieren in die tijd. Wellicht dat het Nederlandse Bakkerijmuseum hier antwoord op heeft?
      De koek hoort sowies erg vast te zijn. Maar in voldn dat eerlijk gezegd juist wel lekker…

  3. Hallo Jeannette
    Op jouw website kwam ik een foto tegen van de ‘hylicmaker’. Daar ik webmaster ben van de website http://www.vers-inspiratie.nl ben ik steeds weer op zoek naar verrassende producten. In dit geval voor de bakkerij. Bij deze verzoek ik je om de foto te mogen gebruiken zodat we onze site weer wat extra’s mee kunnen geven. Uiteraard vermelden we jouw website adres bij de foto zodat de bezoekers ook bij jou op bezoek kunnen.
    Ik hoor graag van je.
    Met vriendelijke groet
    Gerhard Kwak

  4. Hi Jeannette!
    Het lijkt me een heel leuk idee om te bakken ik ga het zeker ook eens doen! Maar mijn vraag is: voor hoeveel personen is dit leuke recept? Heel leuk gedaan met een grappige geschiedenis.
    Groetjes, F.G.J

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.