Bijzondere tentoonstelling: A global table

Kijk, dat heeft natuurlijk mijn bijzondere belangstelling: een tentoonstelling over eten in de koloniale tijd, in mijn eigen woonstad Haarlem. Haarlem was van oudsher een stad die – samen met Antwerpen – bekend stond om z’n voedselstillevens. Dus hoe toepasselijk dat de tentoonstelling A Global Table hier te zien is.

Onderwerp van de tentoonstelling A Global Table (jammer trouwens dat het in het Engels is): wat vertellen de afgebeelde voedselproducten ons over de koloniale en handelsrelaties van Nederland in de 16e- en 17e-eeuw? Want dat ze veel zijn afgebeeld in deze turbulente tijd is wel bekend. Ga maar eens kijken in de gewone collectie die er altijd hangt: je vergaapt je aan de mooie stillevens.

Wat het museum over A Global Table zegt:
“Zoals quinoa en avocado de Europese keuken de afgelopen decennia hebben veranderd, zo transformeerden ‘nieuwe’ voedingsmiddelen als koffie, suiker en tomaten vanaf de 15e eeuw de eetgewoonten van onze voorouders. Het Europese imperialisme heeft vanaf het einde van de 15e eeuw de wereldkaart omgevormd en voor een wereldwijd handelsnetwerk gezorgd. Het was de start van een beladen uitwisseling tussen volkeren en culturen maar ook van import van nieuwe landbouwproducten en levensmiddelen uit Afrika, Amerika, Oost- en Zuidoost Azië en India.(…) Als de aanjagers van internationale handel zagen de Nederlanders hun economie in de 16e en 17e eeuw enorm groeien. Door de grote rijkdom ontstond een zelfbewuste burgerij die haar weelde graag etaleerde. Men liet niet alleen portretten schilderen maar wilde ook graag landschappen of verleidelijke stillevens aan de muur. Het is geen verrassing dat veel van de nieuwe producten terug te vinden zijn op de stillevens uit de Gouden Eeuw.”

De tentoonstelling A Global Table is tot en met 7 januari 2018 te zien in het Frans Hals Museum en De Hallen.

www.franshals.nl

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.