Eten in oorlogstijd

We eten het allemaal wel: in de oorlog at men veel minder en vooral heel anders. Alleen al vlees en groenten waren heel schaars. Maar weet je eigenlijk hoe men écht at in die tijd? Je kunt het zien en vooral ervaren op de tentoonstelling Eten in Oorlogstijd, in het verzetsmuseum in Amsterdam.

Wist je bijvoorbeeld dat ondanks dat mensen een hongergevoel hadden en gewicht verloren, men ook vaak feitelijk niets tekort kwam? Uit later onderzoek bleek namelijk dat het dagelijks menu juist gezonder werd dan voor 1940. Tot aan de Hongerwinter.

Op de aanrechten in de tentoonstelling is te zien wat de meeste Nederlandse stadsbewoners aten in de jaren dertig en in de oorlogsjaren. Extra leuk: ook vijf bekende topkoks deden mee aan de tentoonstelling. Zo laat televisiekok Pierre Wind zien dat de recepten in de jaren voor de oorlog zeer vlees- en vetrijk waren. Sterrenchef Bobby Rust kookt – zoals in 1940-1941 – met bonen als vleesvervanger. Angélique Schmeinck, chef-kok van 24-kitchen, kookt met bloembollen. Julius Jaspers, bekend van het programma Topchef, kookt een gerecht samen uit een ‘mystery box’ met ingrediënten uit de pakketten van de voedseldroppings rond de bevrijding. En wat ikzelf heel bijzonder vindt: ‘wildplukker’ en kok Edwin Florès maakt een gerecht met ingrediënten uit het Vondelpark.

Bijzonder zijn ook de persoonlijke verhalen in de tentoonstelling. Die maken dat de tijd tussen 1940 en 1945 pas echt gaan leven.
 Nog te zien tot en met 18 mei 2017.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.