Er is een bijzondere tentoonstelling te zien in de Mesdag: Eten bij de kunstenaar. Kunstenaars geven hun blik op de ontwikkeling van voedsel. Met schilderijen, fotografie, installaties, design…
Beginpunt van de tentoonstelling is het werk van de vrouw van de beroemde zeeschilder Hendrik Mesdag: Sientje Mesdag-Van Houten (1834-1909). Zij maakte in haar tijd veel voedselstillevens. Je ziet hoe zij en Hendrik aten. En: op welke manier kwam het eten van toen terug in haar werk? Maar ook, en dat is het bijzondere, hoe verhoudt zich dat ten opzichte van voedsel nu, door de ogen van hedendaagse kunstenaars?
Kortom: de tentoonstelling laat voedselstillevens uit het einde van de 19e eeuw zien en toont die samen met hedendaagse kunst en fooddesign. Zo worden langzaamaan de ontwikkelingen – althans, door de ogen van de getoonde kunstenaars – zichtbaar.
Een paar bijzondere voorbeelden:
- Itamar Gilboa uit Israel, die een jaar lang bijhield wat hij dagelijks naar binnen werkte en dat reproduceerde in gips (een deel is ervan te zien)
- korte film van Karin Post: A Woman’s Heart, twee geliefden eten zich een weg naar hogere sferen terwijl de kijker iets gruwelijks voelt naderen
- of de installatie L’Entree van Les Deux Garcons: vanuit geopende conservenblikjes staren twee hertenogen je aan
- of: Cubes, met 98 evengrote blokjes rauw voedsel
- en het ontwerp van Marije Vogelzang, die nieuwe voedselsoorten bedenkt die het midden houden tussen plant en dier.
Veel te zien en te beleven dus voor wie van eten houdt en de ontwikkelingen daaromheen.
Eten bij de kunstenaar
Museum de Mesdag Collectie, Den Haag,
t/m 30 oktober 2016