Eten en drinken in Middeleeuwse kloosters

Zelf ben ik er nog niet geweest, maar het lijkt me een leuk uitstapje naar het oosten van het land: Klooster ter Apel. Tot en met 12 april 2015 organiseert het klooster de tentoonstelling ‘Eten & drinken in middeleeuwse kloosters’.

Op de site van het klooster: ‘In de loop van de tijd verbeterden de landbouw en veeteelt en kwamen via de handel, de kruistochten en de pelgrimages uiteenlopende exotische producten de kloosters binnen. Zo werden in de keuken tal van specerijen gebruikt, verkocht de apotheek suiker als middel om aan te sterken en was zout niet alleen onmisbaar om te conserveren maar ook om smaak te geven aan gerechten. Over deze en nog veel meer aspecten van de middeleeuwse kloosterkeuken gaat deze expositie. Middeleeuwse objecten en replica’s, beeldmateriaal, teksten en een digitale informatiezuil bieden de bezoeker letterlijk een kijkje in de keuken van de middeleeuwse kloosterling.’

Tijdens de expositie vinden speciale activiteiten plaats. Experts op het gebied van culinaire geschiedenis, Cristianne Muusers en Carolina Verhoeven (foto), verzorgen lezingen en proeverijen over thema’s als het gebruik van kruiden en planten bij de ziekenzorg, de vaste nmaaltijd en het gebruik van ijs om voeding te conserveren. Er zijn ook rondgangen door de kruidentuin.

http://www.kloosterterapel.nl/nl/expositie-etenendrinken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.