Soep in tijden van crisis
Crisissen zijn van alle tijden. Neem die uit het begin van de 19e eeuw. De armoede in ons land was rond 1800 (Napoleon was aan de macht) zo enorm groot, dat rijkere burgers overal in het land initiatieven ontplooiden om voedsel uit te delen. Zoals een zogenaamde soepuitdeling. Hoe zoiets in z’n werk ging, kun je zien op de kleine expositie Uitdeling van Rumfordsche Soep in het Dordts Patriciërshuis.
Hoezo Rumfordsche soep? Dit was een rijk gevulde soep, bedacht door de Engelse graaf van Rumford. Hij zocht naar voedsel voor het volk dat goedkoop, eenvoudig en toch voedzaam was. De soep was gemaakt van gort, erwten, aardappelen, wittebrood, azijn en water en wat later met rundvlees en spek. De expositie Uitdeling van Rumfordsche Soep is te zien tot 1 januari 2015 in Dordrecht.
Weten hoe zo’n soep smaakte? De archiefkok proefde voor: www.archiefkok.nl.
Meer info: www.dordtspatriciershuis.nl en bij stichting Weyerman www.weyerman.nl.
Ivm met een boek over v Gogh in Dordrecht zou ik graag in contact komen met Jeannette!