Middeleeuws eten in Lisse

Afgelopen juli mocht ik voor een tweede keer proeven van de middeleeuwse culinaire kunsten van Martijn Voskes. Extra troef: de historische ambiance van Huys Dever in Lisse. Een bijzonder – en erg lekker – feestje.

Denk je aan middeleeuws eten, dan denk je al snel aan grote stukken braadvlees, roggebrood en bier. Je zou bijna vergeten dat er ook een ‘andere’ middeleeuwse keuken bestond: die van de adel en gegoede burgerij. Die laat-middeleeuwse keuken was behoorlijk rijk en gevarieerd. En vooral ook lekker, zoals je zelf kunt ervaren bij de middeleeuwse culinaire avonden die Martijn Voskes een paar keer per jaar organiseert.

Martijn is zelf kok en een gepassioneerd middeleeuwenliefhebber, en samen met zijn vrouw en vrienden of kennissen kookt hij middeleeuwse gerechten met ingrediënten die er toen ook al waren, uiteraard wel een beetje aangepast aan onze huidige smaak. Het zijn gezellige feestjes, als het meezit bij mooi weer in de tuin. Net als vorig jaar ook nu weer een geanimeerd verteller en middeleeuwse muziek van de groep Carole et Brullare (aanrader!).

Wat er zoals tijdens de vier gangen ter tafel kwam? Een paar voorbeelden: vis in gelei (waren ze vroeger dol op), erwtenpuree met ui, knoflook en foelie, een pastij met varkenslever, moerbeien en mosterd (ja, mosterd kenden ze ook al), knolselderijpuree met hazelnoot, tarte de brie met ricotta, aubergine met saffraan, kalfsentrecote, gegrilde fazant (een plaatje!), gegrilde groenten, eitjes met eigeel en honing, rabarber-aardbei-compote, linzen…

We aten natuurlijk zoals het hoorde: veel schalen tegelijk op tafel, een grove plak brood als bord, een puntig mes waarmee je in je eten ‘prikt’ (vorken gebruikten ze nog niet) en een tafellaken als servet. Helaas waren er geen honden aanwezig, want dan hadden we hun oren mogen gebruiken om de handen aan schoon te maken.

Wil je ook eens een keer zo’n middeleeuwse culinaire avond beleven? Ga dan naar www.middeleeuwseten.nl

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.