Van kindsaf aan heb ik een bijzondere interesse in geschiedenis. Historische romans, maar ook non-fictie of historische dagboeken lees ik dan ook graag. Tegelijkertijd vind ik het leuk om achter het fornuis te staan, heb ook flink wat jaren voor een bekend kookblad gewerkt.
Een en een is twee: vandaar dat het idee ontstond om historische recepten uit te proberen. Dat ik in mijn werk als content director bij Sanoma SYNC gewend ben om te schrijven, komt natuurlijk ook goed van pas.

Met mijn historische kookblog wil ik geenszins proberen een compleet beeld te scheppen van hoe men vroeger kookte. Doel is om zelf te ervaren hoe ze vroeger nou aten – letterlijk. Wat kreeg men voorgeschoteld? Wat vond men lekker? En wat was er allemaal voorradig? Als mensen zelf geïnspireerd raken om zelf aan de slag te gaan met deze oud-Hollandse of Romeinse gerechten bijvoorbeeld, is dat natuurlijk mooi meegenomen!
Bronnen
Met deze blog streef ik zeker geen historisch verantwoord overzicht na. De bronnen die ik gebruik, zijn veelal boeken uit m’n eigen boekenkast, maar uiteraard ook vaak de originele boeken die steeds vaker ook zijn te raadplegen als pdf of als facsimile-uitgaven.
Een paar boeken en sites over historische boeken die ik kan aanbevelen ter inspiratie:
- Cooking Apicius – Roman recepies for today, Sally Grainger
- Oud-Hollands Kookboek, Annie van ’t Veer
- De keuken van de late Middeleeuwen. Een kookboek uit de Lage Landen – R. Jansen-Sieben & J.M. van Winter
- Van soeter cokene – recepten uit de oudheid en middeleeuwen, Johanna Maria van Winter
- De verstandige kok, Marleen Willebrands
- Recepten van de Haagsche Kookschool, mej. A.A. Manden
- Coquinaria
- Kookhistorie & Kookhistorie.blogspot.nl
- Apiciana
- Spinazieacademie
Zo, dat ziet er weer lekker uit. Al jaren verras je ons als we weer eens op bezoek komen. Bevoorrecht dat we de geheimen van jouw kookkunsten zo dichtbij de bron mogen proeven. G is een mazzelear !
Het is een geweldig blog geworden. Prikkelende teksten over interessante kost, precies wat je van een leuk blog verwacht. Ik hoop dat je veel mensen mag verrassen en inspireren!
was op zoek naar een historisch kookblog en vond de jouwe… echt een leuk blog dit! je bent nog maar net begonnen, zie ik, maar toch: leuke recepten, prettige verhaaltjes, echt inspirerend! mooie foto van je hierboven trouwens, je kunt ook nog een modeblog beginnen 😉
Dank je! Met mode heb ik iets minder. Alhoewel… misschien historische mode 😉
Hallo Jeannette! Kwam laatst bij toeval via volrecepten.nl op je blog en zie dat je nu weer iets nieuws hebt. Wat een leuke verrassing is je blog, vooral omdat je zo prettig schrijft en ik er ook nog wat van opsteek (hou erg van geschiedenis). En eens met carole hierboven: dan zit er ook nog zo’n frisse knappe jongedame achter! Zou leuk zijn om je ook op foto’s met de recepten aan het werk te zien. Ik ga je zeker in de gaten houden. JW
Vindt het leuk om de geschiedenis van de keuken en de recepten te bekijken en misschien eens uit te proberen