Het zouden weleens de oudste koekjes uit ons land kunnen zijn: de krakeling (‘crakelinc’). Er gaan talloze verhalen achter dit knapperige banket schuil. Reden genoeg om me eens aan een recept van dit oer-Hollandse koekje te wagen.
Voor liefhebbers van de Middeleeuwen: Op 3 oktober vindt er aan de Oosterkerk in Hoorn de boeklancering plaats van de Middeleeuwse verhalenbundel Zwaarden van knoflook.
Van margarine tot de kweekburger… In de tentoonstelling Foodtopia in museum Boerhave word je getrakteerd op een bloemlezing over voedselinnovaties in Nederland, vanaf 1900.
Komt best vreemd over: karnemelk met eiderdooier zolang laten stijven als het ‘Onze vader’ duurt. Of een pap koken zolang als een schietgebedje. Toch was dat in de middeleeuwen heel gewoon. Tijden kom je in middeleeuwse kookboeken bijna niet tegen. Voor ons, voor wie alles tegenwoordig meetbaar moet zijn, is dat bijna niet voor te stellen.