Gestoofde wortel met komijn en lavas

Oké, de Romeinen hielden van exotische gerechten als flamingo, pagegaai en geitenballen… Maar – en dat is minder bekend – ze hielden minstens zo veel van groenten. En dan niet als bijgerecht zoals bij ons. Nee, groenten verdienden vaak een ereplaats aan tafel.

Eigenlijk hebben we qua groenten enorm veel aan de Romeinen te danken. Zij waren het die uit wilde, soms oneetbare planten allerlei groenten hebben ontwikkeld die niet meer zijn weg te denken. Denk aan bloemkool, asperge, courgette, radijs, komkommer, spruitjes, prei: voor een groot deel allemaal aan die slimme Romeinen te danken!  

Hobby van de adel
Zelf je planten en kruiden kweken was in die tijd dan ook een geliefde hobby. En niet alleen onder de gewone bevolking, ook de adel hield zich er graag mee bezig. Zelfs sommige Romeinse keizers liepen gewoon door de tuin om eigenhandig hun kruiden en planten te bewateren.
Geld verdienen? Minderwaardig! Het hoeden van vee? Dat was meer iets voor de Germaanse barbaren. Groenteteelt daarentegen, dat was bon ton. De Romeinen hadden er dan ook veel verstand van. Ook wisten ze precies welke planten men wel en niet bij elkaar in de buurt moest zetten om ziektes en insecten te weren. Of welke vogels je kon uitzetten als insecteneters.

Grappig weetje: in bijna elke Romeinse Hortus stond wel een beeld van Priapus. Een god met een baard en een rode huidskleur. Maar ook stak er een enorme fallus onder zijn shirt uit. Het was een oud symbool van vruchtbaarheid. Gezien de vele afbeeldingen die er van hem zijn gevonden, moet hij wel zeer populair zijn geweest. Een beetje de Laaf of tuinkabouter avant la lettre, eigenlijk.

Gecultiveerd door de Romeinen?
Over de wortelen in dit recept kunnen we trouwens niet met zekerheid zeggen of de Romeinen ze hebben gecultiveerd van de wilde peen naar een ‘gewone’ peen. In ieder geval werden ze wel gegeten, en waarschijnlijk waren de wortels wit, paars of geel van kleur.

Wist je trouwens aan wie de oranje wortelen te danken hebben? Aan onszelf, de Hollanders! Nederlandse boeren zijn ze gaan telen in de Gouden eeuw.

Gerard Dou, 1640

In het recept worden de wortelen gekookt met komijn, een veelgebruikt kruid in de Romeinse keuken. Het recept noemt ook: voeg eventueel peper, lavas, mint, wijnruit en koriander toe. Nogal veel, lijkt me. Daarom heb ik alleen voor lavas en koriander gekozen. Ook lavas (maggiplant) werd veel toegepast bij de Romeinen.
De combi van wortel, komijn en lavas vond ik lekker. Ga ik vaker doen!

Benodigdheden voor 2 personen

  • 300 gram wortelen
  • 2 tl komijn
  • scheut marsalawijn, of gerijpte rode wijn
  • tl gedroogde lavas of el verse lavas (maggiplant)
  • 2 el (olijf)olie
  • zout en peper
  • Optioneel: verse koriander

Bereiding
Schil de wortelen en snijd ze in schuine stukjes. Verwarm de olijfolie in een pan en bak daarin enkele minuten de wortelen. Voeg de komijn toe, een flinke scheut (Marsala)wijn, een scheut water, een en peper en zout. Deksel op de pan, en stoof de wortel tien minuten tot beetgaar. Dien eventueel op met verse koriander.

Origineel

ALITER; CARCETAS ELIXAS CONCISSAS IN CUMINATUO OLEO MODICO COQUES ET INFERES. CUMINATUM COLICULORUM FACIES.

Verder: snij de gekookte wortelen in kleine stukjes en kook in komijnsaus met een beetje olie. Dien op. Als komijnsaus maak je die voor kool.

CUMINUM, SALEM, VINUM VETUS, ET OLEUM. SI VOLES ADDES PIPER ET LIGUSTICUM, MENTAM, RUTAM, CORIANDRUM.

Komijn, zout, oude wijn, en olie. Als je wilt, voeg dan ook peper, lavas, mint, wijnruit en koriander toe.

Bronnen:
-Rond de tafel der Romeinen, Patrick Faas
World carrot museum 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.